De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren.
“Waar komen die tomaten vandaan? Van ons dak!” Het steeds vaker zelf kweken van eigen groenten en fruit ga je vooral terugzien in restaurants. Op dit moment beschikken veel eetgelegenheden al over hun eigen kruidentuin maar het aantal zelf gekweekte producten zal snel toenemen. Restaurants op het platteland kunnen hier snel op in kunnen springen omdat ze vaak voldoende ruimte om zich heen hebben voor het lokaal verbouwen van hun eigen groenten. Maar ook in de grote steden zie je deze trend opkomen. Een bekend voorbeeld en pionier op dit gebied is restaurant De Kas in Amsterdam. Zij omarmen dit concept al sinds 2001! En grote sterren volgen nu ook. Zo sluit René Redzepie eind 2016 zijn befaamde restaurant Noma in Kopenhagen en zal het in 2017 als Urban Farm restaurant zijn deuren weer openen.
Het grote voordeel van dit superlokaal kweken van eigen groenten is natuurlijk de versheid en de kwaliteit. Vaak worden ingrediënten hooguit enkele uren voor de bereiding geoogst. Uiteraard dienen de producten van biologische oorsprong te zijn. Daarnaast reduceert de CO2 foodprint van het restaurant omdat er minder transport nodig is voor bevoorrading.
Hoeveel Chefs zich de komende jaren gaan bijscholen tot hobbyboer valt te bezien maar dat hun aantal in 2016 zal toenemen is wel zeker.
Geef een reactie