De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren. Deel 4: Afrikaanse smaken.
De Internationale keuken heeft natuurlijk lang geleden al haar intreden gemaakt in Nederland. Dat begon in de jaren 60 met de opkomst van de Chinese restaurants en is sindsdien alleen maar toegenomen. Maar ondanks deze toename van de Internationale keukens is er één continent relatief onontdekt gebleven: Afrika. Maar wellicht niet voor lang meer. De Marokkaanse keuken, bekend van haar ras el hanout en couscous, is door komst van de gastarbeiders misschien wel de bekendste Afrikaanse keuken in Nederland maar het continent heeft veel meer te bieden. Specerijenmixen zoals Berbere (Ethiopië), Harissa (Marokko), Dukkah (Egypte) en Tsire (West-Afrika) zijn verrassend en heerlijk van smaak. En deze smaken zullen snel aan populariteit winnen want Afrikaanse smaken en de Afrikaanse keuken zijn een trend aan het worden.
Recept voor Tsire:
- een handvol pinda’s
- 1 theelepel chili poeder
- ¼ theelepel gember gemalen
- ¼ theelepel nootmuskaat gemalen
- ¼ theelepel kruidnagel gemalen
- ¼ theelepel kaneel gemalen
- zout naar smaak
Hak de pinda’s fijn in de grinder. Meng daarna de specerijen erdoor en breng op smaak met wat zout.
Tsire wordt gebruikt voor het kruiden/coaten van vlees. Haal het vlees door wat arachideolie en daarna door het specerijenmengsel. Bak het vlees en strooi er achteraf nog wat van het mengsel over.
Geef een reactie