De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren. Deel 8: Waar rook is…
Vuur en rook gaan we steeds meer in de keuken terugzien in 2016. En dan bedoel ik niet een ongeluk waarbij de boel in vlammen opgaat..
Of het nu gaat om boven houtskool gegrilde groenten of het roken van je eigen visje, rook is niet meer weg te denken uit de keuken anno 2016. En voor de duidelijkheid: we hebben dan niet over allerlei rookaroma’s die op je chips en in je snacks zitten. Nee, we praten hier rook waarbij je je vingers aan kan branden.
Thuis kun je al heel gemakkelijk en veilig een rooksmaak aan je gerechten geven door gebruik van Pimentón de la Vera, overheerlijk natuurlijk gerookt Spaans paprikapoeder. Heerlijk over bijvoorbeeld wat gebakken aardappelen of een omelet.
Maar het kan ook spannender. Wat te denken van een dessert met geroosterd fruit, cocktails met gerookt zout, gerookt ijs of gerookte siroop voor in je koffie?
Voor de hobbykoks die er een paar centen voor over hebben is er de Big Green Egg of de Black Bastard de oplossing om een lekker rooksmaak te creëren. Maar zet je zo’n ding gemakkelijk in je eigen keuken? Ik denk het niet. Vaak zijn dit soort apparaten een vervanger van de huidige barbecue. Op internet kwam ik overigens een ander leuk apparaat tegen: de Beefer. Met dit apparaat kun je op een temperatuur van 800 graden Celsius(!) vlees of groenten roosteren. Niet goedkoop in aanschaf overigens, maar de steaks zien er overheerlijk uit.
Geef een reactie