De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren. Deel 9: Het zelf fermenteren van groenten.
Een rode draad door de food trends van de afgelopen jaren maar ook de komende jaren is het zelf produceren van je voedsel. Je eigen brood bakken, een klein groentetuintje, wecken van groenten en jam, noem maar op. Een relatief nieuw begrip voor de meesten onder ons is fermenteren. Maar eigenlijk eten we bijna dagelijks wel iets dat gefermenteerd is. Producten als bier, koffie, wijn, salami en zuurkool zijn allemaal gefermenteerd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en/of gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Van oudsher gebruiken we het fermentatieproces vooral om ons voedsel langer houdbaar te maken. Gefermenteerde producten worden vaak zuur en daardoor langer houdbaar. Tijdens het fermenteren worden antioxidanten aangemaakt en blijven vitaminen C behouden. Gefermenteerde producten zijn lichter verteerbaar, hebben een gunstig effect op de darmflora.
Het zelf fermenteren van groenten is de wellicht de makkelijkste methode om er thuis mee aan de slag te gaan. Alles wat je nodig hebt zijn een paar grote potten, relatief eenvoudige ingrediënten en wat inspiratie. Onlangs zijn een paar leerzame boeken uitgekomen die je daarbij kunnen helpen. Eén van die boeken is Over Rot van Meneer Wateentons. Begin eens eenvoudig met zuurkool of kimchi. Heb je de smaak te pakken dan wachten er tal van groenten en vruchten voor je om gefermenteerd te worden. Wat dacht je van bijvoorbeeld van gefermenteerde pittige radijsjes voor in je rauwkostsalade?
Kortom, fermenteren is leuk, relatief eenvoudig, smaakvol en voedzaam.
Geef een reactie