De Firma Smaak belicht de komende maanden 20 Food Trends die zich in 2016 gaan manifesteren. Deel 11: Poke: rauwe vis met een Hawaiiaanse tintje
Het eerste wat je van Poke moet weten is dat je het uitspreekt als “Poh-Kay”. In de Verenigde Staten is Poke al uitgeroepen tot dé foodtrend van 2016. Poke komt oorspronkelijk uit Hawaii bekent in het Hawaiiaans “in stukken snijden”. Poke is een verzamelnaam voor kleine blokjes rauwe vis (voornamelijk tonijn of zalm) in een marinade op basis van sojasaus en sesam olie.
In de VS zijn de zogenaamde Poke bowls ontzettend populair aan het worden. Hierbij wordt de Poke geserveerd in een bowl met witte of bruine rijst en kun je als klant zelf je garnering kiezen. De garnering bestaat vaak uit stukjes avocado, komkommer, zeewier, sesamzaad of lente ui. De variatie van de Poke bowls is oneindig. Poke is simpeler dan sushi en wordt tegenstelling tot Ceviche vaak niet gezuurd met limoen- of citroensap.
Poke past perfect in de “fast casual” trend waarbij het uit eten steeds vaker op een simpele maar kwalitatief hoogwaardige manier plaatsvindt. Wat ons betreft mag Poke ook snel een Nederland op de kaart verschijnen want net als Hawaii heeft ook Nederland geen gebrek aan verse vis.
Geef een reactie