De Firma Smaak belicht Food Trends die zich in 2016 verder gaan manifesteren. Deel 12: Groenten verder in de lift.
Je komt er niet meer om heen. Groente, groente en nog eens groente. Misschien zelfs de nieuwe hoofdrolspeler op het bord. Want vlees is voor veel consumenten niet meer het uitgangspunt in de warme maaltijd. Steeds vaker slaan we, bewust of onbewust, vlees een keer over in ons week menu. Feit is dat groenten gedurende het seizoen voor de nodige afwisseling zorgen waardoor het minder snel verveeld. En ook de opkomst van vergeten groenten soorten maken het eten van groenten een stuk leuker. Pastinaak, aardpeer en snijmoes worden steeds populairder in het groente schap. Persoonlijk geloof ik niet zozeer in de trend om van allerlei groenten maar ‘spaghetti’ te maken. Wel ben ik van mening dat er per maaltijd vaker meerdere soorten groenten naast elkaar worden geserveerd die steeds vaker het vlees vervangen. Gekookt, geroerbakt of gegrild, groenten zijn niet langer een bijgerecht maar claimen steeds vaker de hoofdrol in de maaltijd!
Mede door de opkomst van de nieuwe mediterrane keuken en de keuken van het Midden Oosten worden groenten ook spannender om te bereiden. Yotam Ottolenghi en onze eigen Nadia en Merijn laten bijvoorbeeld zien hoe ontzettend lekker je met alleen groenten kunt koken. En je hoeft geen vegetariër of veganist te zijn om hiervan te genieten!
Vlees zal gelukkig ook blijven. Weliswaar wat minder maar vaak ook beter van kwaliteit en bewuster geconsumeerd.
Geef een reactie